Vaniljfudge
5 dl socker
2,5 dl vispgrädde
1.5 dl mjölk
2 msk sirap
1.Klä botten på en bakform (10x30cm) med bakplåtspapper
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
3.Blanda socker,vispgrädde, mjölk, sirap och vaniljfröna i en kastrull.Använd en stor och vid kastrull så att det inte kokar över. Låt allt koka upp på svag värme och under omrörning.
4.Sen låter du den kokar ett bra tag utan omrörning, jag skulle tippa på 35-45 min. Det ska uppnå 122 grader men jag gjorde kultestet* istället.
5. När det äntligen klarat testet så låter man allt vila i fem minuter sen rör du om det lite tills den blivit tjock och matt.
6.Häll smeten i formen, släta till ytan och låt svalna i kylen.
Dela den i bitar innan den svalnat helt.
Färdigt!
Och gud så gott!
Och inte supersvårt, inte ens för mig :)
Det kokar och sköter mest sig själv.
* Häll lite utav smeten i ett glas med kallt vatten och försök rulla en liten kula mellan fingrarna.
Också i med en klick glykos också så kristalliserar inte sockret sig. Puss!
SvaraRaderaAh tack för tipset, för det har det gjort på mina. Det förklarar en del. Tack!
RaderaFattar inte varför de aldrig har med det i recept... Typ 30 g är nog lagom, så vet du till nästa gång!
Raderaville bara kika in och önska en härligt god helg
SvaraRaderakramar louise