2 okt. 2012

En påse mjöl blir knäckebröd.

Simsalabim och lite svett senare ja. 
Min kära mor gav mig en fin påse med rågmjöl som malts utav en kollega till henne. Kan inte bli mer närodlat!
Och eftersom jag aldrig provat på att baka knäckebröd så tänkte jag att det vore väl en alldeles ypperlig aktivitet en måndagskväll. 
Receptet och ihoprörandet av dem var lätt men utbakningen var lite knepigare. Kletigt och svår att kavla ut. 




Och man kan inte direkt slänga sig i soffan och njuta av kvällens slit med en skiva ost på, nej utan de skulle torka över natten.
Men så här dagen efter så kan jag känna mig ganska nöjd. 
Lite sådär ödmjukt.
Kanske kunde gjort de lite tunnare och haft tålamod att strö frön på alla. Meeeeen, annars väldigt goda! 





Man får liksom bestyrka att ojämnhet och de olika formerna på knäckebröden är charmigt och ett bevis på hemmabakat...

Vill ni ha receptet?
Ja men varsågoda!


4 dl fullkornsrågmjöl
2 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
2 tsk salt
50 g jäst
3 msk vallmofrön
3 msk sesamfrön


1. Blanda mjölsorterna och saltet i en skål. Lös upp jästen i 3 dl ljummet vatten och häll i blandingen.

2. Jobba ihop en deg ( något kletig sådan) och låt jäsa i en timme. 

3. Knåda degen väl på mjölat bord (glömde jag först, inte roligt...)Och forma degen till en rulle och skär 20 skivor. 

4. Kavla ut de till cirklar med ca 20 cm i diameter strö lite frön på och grädda i ugn 7-8 min 250 grader. 


Klart!
Lycka till!






5 kommentarer:

  1. Åh, lycka att få riktigt bra mjöl! Jag har heller aldrig bakat knäckebröd och jag försöker febrilt komma på en anledning till det. Jag som nästan bara äter bröd i form av knäckebröd. Tack för inspirationen, till helgen ska här bakas!

    Fin kväll!

    Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Bara gör det, de blev faktiskt riktigt goda! Men baka som sagt ut de tunna och strö på frön så blir de som godast. Lycka till! Kram Sofie

      Radera
  2. Vad duktig du är! Och så lyxigt med så fint mjöl, kan ju inte ha blivit annat än gott!

    Ha en mysig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja gott blev det faktiskt. Trevlig helg på dig! Kram

      Radera
  3. Åhh låter spännande..måste testas.. =)

    SvaraRadera